Холодец с петушком
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2-3 шт. свинячі ніжки
- 1 кг півник (індичкове стегно)
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 корінь петрушки або пастернаку або шматок селери
- 1 головка часнику
- 3-4 гілочки селери
- 3-4 гілочки петрушки
- чорний перець горошком
- запашний перець горошком
- сіль
- чорний мелений перець
- хрін або гірчиця для подачі
ІНСТРУКЦІЯ:
Ретельно промийте і покладіть свинячі ніжки у велику, бажано вертикальну, каструлю. Залийте 5 л холодної води та поставте на помірний вогонь. Як тільки вода закипить, зменште вогонь до мінімуму і почніть знімати з поверхні піну та жир. Як тільки утворення піни закінчиться, додайте цибулю, розрізані навпіл коріння, гілочки селери, стебла петрушки, горошини чорного та запашного перцю. Варіть без кришки при ледве помітному кипінні протягом 3-4 годин.
Наріжте м'ясо півня (черепне стегно) шматками, складіть в миску або каструлю і залийте окропом. Залишіть на 3-5 хвилин.
Злийте окріп і перекладіть м'ясо в каструлю з ніжкою. Продовжуйте варити холодець ще 3-4 години. Якщо потрібно, знімайте піну. За час варіння вода має випаруватись приблизно на половину. За півгодини до закінчення варіння злегка посоліть.
Процідіть гарячий бульйон через серветку, змочену у холодній воді. Поставте в таз із холодною водою, щоб прискорити охолодження.
Відокремте м'ясо зі свинячих ніжок, м'якоть півня відокреміть від кісток і розберіть на волокна або наріжте. Дрібно наріжте листя петрушки, змішайте з м'ясом, посоліть і поперчіть. Суміш має здаватися надмірно приправленою. Розкладіть м'ясо в латку або порційні форми.
Часник подрібніть і покладіть у вистелену серветкою друшляк, розрівняйте. Зніміть жир із поверхні бульйону. Розігрійте бульйон, посоліть до смаку і процідіть його через часник. Залийте м'ясо бульйоном, остудіть до кімнатної температури і поставте в холодильник застигати.
Приємного!